Wednesday, May 18, 2016

Minusta on tullut koiraihminen


Olen aina pitänyt koirista, liikaakin ehkä, mutta minulla ei ole ollut aiemmin mahdollisuutta omistaa sellaista. Sen sijaan katkerana olen tyytynyt kissoihin usean vuoden ajan, ja vaikka pidänkin kissoista eivät ne ole sama asia kuin koira. Bonon hankin viime kesänä, tuolloin se oli 3v. Se oli poistotuote alennuslaarista, eli siis katukoira Venäjältä. Sekin edullisimmasta rescuejärjestöstä. Myönnän heti hinnalla olleen olennainen osa, mutta en olisi ottanut koiraa ellei sen kuvaus olisi sopinut minulle ja sopivaa koiraa tuli etsittyä netistä yli puoli vuotta. Halusin aikuisen koiran koska olin epävarma kyvyistäni kouluttaa pentu alusta asti. Etenkin sisäsiisteyden opetus mietitytti, sillä asun kolmannessa kerroksessa.

Olen elänyt Bonon kanssa nyt noin kymmenen kuukautta ja täytyy sanoa, että pentu olisi ollut helpompi vaihtoehto. Bono ei ole mikään helppo koira, se on epävarma ja välillä vaikea motivoida. Leluista se ei ole juuri kiinnostunut, uudesta lelusta se saattaa olla päivän tai pari ihan villinä ja sitten kiinnostus loppuu kuin seinään. Vartiovietti sillä on voimakas. Tänne tullessaan se veti ja poukkoili sinne tänne hihnassa, yli-innokkaasti yritti päästä muiden ihmisten ja koirien luo, ei pystynyt keskittymään yhtään mihinkään jos toinen koira oli 30+ metrinkin päässä. Innokkuus muuttui remmirähinäksi kun toinen koira kävi Bonon kimppuun. Saalisvietti oli kova ja useamman kerran se veti minut puskaan ulkona kissan perässä. Koirakoulun alussa sen piti olla nurkan takana, koska muutoin se ei syönyt makupaloja jos näki muita koiria. Jonkin asteinen rähinä tapahtui melkein joka päivä ulkoillessa, vieraille koirille tai ihmisille. Hirveän monia noloja tilanteita tapahtui ja alussa kului kaulapanta rikki lähes joka kuukausi.


Halusin ensimmäisen koirani olevan harjoituskappale, siinä Bono on ollut onnistunut hankinta. Moni muu olisi varmasti luovuttanut sen kanssa ja lähettänyt sen takaisin tai laittanut kiertoon. Teki minullakin välillä mieli ja harkinnassa olivat välillä kuristuspanta, prongit, kuonopannat ja vedonestovaljaat, niihin en kuitenkaan turvautunut. Bono on erittäin fiksu opetettava. Se on jo useamman kuukauden ollut erittäin miellyttävä lenkitettävä, välillä mietin yrittääkö se jotenkin kusettaa kun käyttäytyy niin hienosti. Hihnassa vedetään vaan jos lähellä on jotain supermielenkiintoista, mutta silloinkin koira on yleensä hallittavissa. Huonona omistajana (sarkasmi) opetin sen lopulta fleksillä olemaan kiskomatta. Toimii hyvin nyt tavallisella hihnallakin. Erittäin hyvä työkalu tuo paljon parjattu fleksi, jos sitä osaa käyttää asiallisesti. Muiden koirien ohitus läheltä ei vielä onnistu, tai en ole edes kokeillut, koska en usko Bonon olevan siihen valmis ja yksikin rähinä saattaisi palauttaa koiran vanhoille tavoille. Mutta se pystyy nykyään olemaan rauhallisesti vaikka viidenkin metrin päässä toisesta koirasta, kunhan tuo etäisyys on saavutettu rauhallisesti ja toinen koira ei tule suoraa päin.

Se on kuin eri koira nyt, ja paranee tasaista vauhtia koko ajan. Riistan perään ryntääminenkin on saatu melkolailla kuriin. Pari päivää sitten katselimme rauhallisesti metrin päässä pesivää pullapersesorsaa (sorsan oma vika kun on tehnyt pesän tien viereen), toisaalta eilen yöllä koira aivan hullaantui kaukana näkyvästä meriharakasta ja ei meinannut pystyä keskittymään mihinkään muuhun. Juuri meriharakkaa ennen se ei ollut välittänyt maassa olevasta lokkiparvesta tuon taivaallista, joten saattaa olla, että se pitää koulia jokaista eri saaliseläintä varten erikseen.

Tänään pysähdyin hetkeksi miettimään kuinka paljon nautinkaan koiran omistamisesta ja kuinka se on ottanut vallan elämästäni. Olen aina ollut koirahullu, mutta mistäs sitä olisi tiennyt josko olen ollut vain ihastunut ajatukseen koirasta ja se todellinen arki ei olisikaan niin kivaa. Lukiessani aamulla englanninkielistä koirankoulutusblogia, samalla pilkkoen valmiiksi koulutusnameja ja rappukäytävän melua murisevaa koiraa korjatessani ja kääntäessäni sen mielenkiinnon temppuihin (vaikka se samalla epämääräisesti kurisi ja vilkuili ulko-ovelle epäluuloisesti), huomasin tämän oikeasti olevan minulle "se juttu".  Teen jatkuvasti virheitä ja en todellakaan ole erityisen hyvä kouluttaja, mutta huomaan alitajuisesti treenaavani koiraa jatkuvasti. Lyhyt harjoitus siellä täällä, näennäisesti turhaa temppuilua pitkin päivää, harkitsen valmiiksi mihin koira olisi tässä vaiheessa valmis ja kokeilen sitä hitaasti. Pidän tästä hirveästi. Innostus ei osoita laantumisen merkkejä, pikemminkin mitä pidemmälle Bonon koulinta etenee sitä innokkaammin suhtaudun omistajuuteen.

Samalla huomaan itsessäni ettei pelkkä koiran omistaminen riitä minulle. Haluan osallistua kilpailuihin ja kinkereihin, haluan muiden ihailevan sekä minua että koiraani, ylittää haasteita. Se on täysin itsekästä toki, mutta olen positiivisesti yllättynyt kuinka noin muuten hyvin saamattomana ihmisenä tämä on asia, johon haluan panostaa ja joka saa minut intohimoiseksi. Monesti ärsyttää kuinka en sitten uskaltanut ottaa pentua, ties kuinka pitkällä olisin jo sen kanssa. Etenkin toko kiinnostaisi. Pidän realistisena, että pääsisin Bonon kanssa ehkä vuoden päästä rally-tokoon ja mätsäreihin, mutta noita vaativampiin tuskin koskaan. Parin vuoden päästä on varmasti realistista hankkia viimein se pentukin.

Loppujen lopuksi en kadu Bonon ottamista. Opin sen kanssa todella paljon. Onnistumisista tulevat ylpeyden hetket onnistuvat aina peittämään perseilyistä johtuvat häpeilyt. Jatketaan näin, parahin poistotuotteeni.


5 comments:

  1. Bono on kyl komea koira ja on kyl facebookin kautta ollu hauska seurailla mitä kaikkee sen kanssa teet videoiden muodossa ja muutenki tietty kuvissa. Hyvin oot kyl saanut koiraa eteenpäin ja itellä on kyl se ollu aina et aikuinen koira on yleensä hankalampi saada koulutettua kuin pentu, mut sekin tietty riippuu koirasta, niin on hienoo nähä miten oot onnistunut Bonon kanssa.

    Ite kyl huomannut sen kun otti pennun pari vuotta sitten ja nyt sit reilun vuoden ikäsen rakkineen, nii on se vaikeeta kouluttaa tommosta reilun vuoden ikästä, joka on koulutettu ihan perseelleen tai ei oo koulutettu ollenkaan.. Vaikka molemmat samasta pentueesta on niin on niin erilaisia ja saa kyl joka päivä olla jollailailla kouluttamassa tätä myöhemmin tullutta, kun taas pennusta asti itse kouluttama osaa talon tavat sun muuta.

    Et kyl miusta onnistuisit ihan hyvin pennunkin kouluttaa, kun noin hyvin oot edennyt Bonon kanssa, joka on kuitenki ollu jo aikuinen ku tuli siulle.

    Jatkossakin kyl seurailen touhujas Bonon kanssa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teidän edesottamuksia olisi kiva lukea myös, mua etenkin kiinnostaa lukea muiden koiraongelmista ja niiden ratkomisista. Blogeja etsiessä ongelmakoirablogeja on vain muutama, loput sitten täydellistä kisaelämää.

      Delete
    2. Mietin kyl sillon ku Roki otettiin et oisin sille blogin perustanu, mut se sit jäi. Mut kerkiishän sen vielä nytkii, varsinki ku on kaks näitä heilujia.. Pitää miettiä asiaa ja jos päädyn moisen blogin tekee, nii laittelen linkkiä varmaa facebookin puolelle.

      Delete
  2. Onpa mukava lukea miten elämä Bonon kanssa on lähtenyt rullaamaan. Sellaistapa se arki koiran kanssa useimmiten on - toiset päivät ovat mielettömän hyviä ja toiset helkkarin huonoja. Ja vaikka se kilpailumotivaatio olisikin joskus huipussaan, kyllä se sieltä kokee useita laskuja ja jälleen kerran uusia nousuja. :D Kannattaa kuitenkin edetä juuri noin, koira kerrallaan ja siihen sen hetkiseen "materiaaliin" keskittyen. Sitten kun niitä on kaksi, niin jos niitä ongelmia on yhtään jäänyt edellisen kanssa roikkumaan, ne eivät maagisesti vain katoa. Kokemusta on... Ja vaikka sitä haluaisi uskotella itselleen, että se seuraava koira on sitten taas helpompi koulutettava, näin ei välttämättä ole.

    Koira on kyllä niin ihanan anteeksiantava, että sen kanssa voi melkein aina ottaa alusta. Nimim. Opetin ensimmäisellä kerralla Nottelle seuraamisen päin persettä, mikä sitten kostautui tokokisoissa. Mutta ei muuta kun liike alusta alkaen uusiksi. Eikä kukaan ole seppä syntyessään, joten siitä on turha ottaa stressiä tai paineita. Siinäpähän tuijotelkoot, jos joudut tekemään asioita hieman toisella tavalla kuin toiset. Besserwissereitä on joka lajissa, koiraharrastuksissa harvinaisen paljon. Mutta todellisuudessa koirien kanssa tekee käytännössä ikuisuustyötä yrittäessään kehittää sitä kommunikaatiota huipputasolle. Ja jokainen koirakin on yksilö.

    Minä jotenkin miellän itse, että oma suhde koiriin on sellainen, kuin haluaisin joskus parisuhteenkin olevan. Aito. Sellainen, että ei sitä toista muuten tosiaankaan joka sekunti rakasta, mutta ei toisaalta koskaan lakkaakaan rakastamasta, vaikka tulisikin eteen niitä valtavia pulmia. Ja joka ilta kääriydytään kerälle samaan sänkyyn sulassa sovussa, loppupeleissä kuitenkin tyytyväisenä että se toinen on siinä sellaisena kuin on.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vaikka haaveissa onkin päästä Bonon kanssa joskus mätsäreihin ja rally-tokoon ei se ole mikään välttämättömyys, keskityn lähinnä siihen, että sen arkikäyttäytyminen saataisiin kunnolliseksi. Eli ei psykooseja ohitustilanteissa, ei ärhentele vieraille ihmisille, tulee luokse kutsuttaessa vapaana. Sitten jos ja kun nuo ovat kondiksessa hankin toisen viereen. Harjoituskappale se on, seuraavan kanssa sitten vakavemmin keskityn kisapuoleen.

      Delete